Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Všiml jste si, že napravovat křivdy se rozhodli největší zloději ODS09 ? Motivace nebude spravedlnost, ale nějaký drobný bokem. Vrátit majetek OK. Ale toto je další krádež !! [>-]EU

0 2
možnosti
MP

To je hodně drsné nařčení. Můžete ho nějak dokázat, nebo jen kydáte špínu na druhé?

1 0
možnosti

Víte pane Nováku, píšete-li o hysterii vůči církevním restitucím a současné odluce církví od státu, ona je oprávněná, plně oprávněná. Ono se k tomu všemu dá vyjádřit i jinak.

Kouzelné jsou argumenty zastánců včetně Vašich po té morální linii a doslova ježdění po komunistech a jimi spáchaných křivdách na církevním majetku s pseudoargumenty o tom, co bylo ukradeno, že má být vráceno. Je tak jen odváděna pozornost od podstaty.

Víte, jak byla provedena odluka církve od státu ve Francii v roce 1905? Ze zcela rozumných důvodů byl veškerý nemovitý majetek církví odebrán, převeden na stát a církvím byl dán jen do užívání. Jistě nejen Vy ale i ty eskadry "osobností" ve službách církví uznáte, že tam to asi s nějakými komunisty či křivdami spáchanými komunisty natož s nějakými pseudoargumenty o tom, co bylo ukradeno, musí být vráceno, nemělo absolutně co dělat.

A že prostě v ateistických Čechách došlo jen k tomu, že 3 katolíci Kalousek, Nečas a Schwarzenberg prostě vnutili svým občanům svou katolickou vůli. A máme tu holt spoluobčany buď ve službě a žoldu těch církví, anebo sebemrskačské zmanipulované taky Čechy.

1 0
možnosti
DN

Nevím, jak byl řešen církevní majetek ve Francii v r. 1905. Stejně tak nevím, proč by nemělo být vráceno, co bylo ukradeno a to komukoli. A co se týká ateistických Čech... stále se jedná o více než jeden milión dospělých lidí... No a co se týká komunistů. Mě prostě nepřijde normální nejen církvi, ale komukoli něco sebrat a zdevastovat. Tak to dělali komunisté a na tom se asi shodneme.

1 0
možnosti
PH

P96e24t76r 14H10o27l15u69b

14. 11. 2013 23:53

Já si myslím, že většina lidí nemá problém s vracením majetku, který církvím prokazatelně patřil a které tak byly státem prokazatelně poškozeny. Stát by měl tyto církve odškodnit naprosto stejným způsobem, jako odškodnil i všechny ostatní restituenty.

Problém s restitucemi spočívá spíše v tom, že se stát s církvemi v tomto ohledu dohodl na velmi nerovném vypořádání a to v mnoha směrech. Některé církve, které obdrží od státu miliardy před rokem 89 vůbec neexistovaly. Jedná se o Luterskou evangelickou církev a Apoštolskou církev. Pokud mají být církevní restituce spravedlivé, měly by odškodnění od státu dostat například i obě mé sestry, které před rokem 89 také neexistovaly a stát jim nic nevzal. Jo a mě taky nic nevzal, takže chci odškodnění. Jediná církev, která tuto zlodějinu odmítla je Bratrská jednota baptistů, jejíž členové zastávají názor, že provoz církve si mají hradit její věřící sami a není podle nich správné požadovat peníze po většině nevěřícího národa, který hold chce své peníze raději investovat jiným způsobem.

Těch problémových argumentů je celá řada, lze si je přečíst na http://stop-cirkevnim-restitucim.cz/?page_id=11

Čili abych to shrnul za sebe a myslím, že i za většinu národa. Církevní restituce ano, ale spravedlivě a ne v této podobě v jaké byly schváleny. Trochu mě zaráží, že na to ostatní církve s výjimkou baptistů přistoupily a pokud chtějí tyto církve získat v očích národa zpět nějakou kredibilitu, měly by se samy zasadit o přezkum restitucí a o jejich nápravu, jinak budou na věky považovány za zloděje, což povede k jejich dalšímu pomalému vymírání. Myslím si, že by si církve u veřejnosti napravily pověst, kdyby měly v ruce nějaký nezávislý audit, který by potvrdil, že ty restituce proběhly v pořádku. Dost pochybuji, že k něčemu podobnému dojde. Co kdyby se náhodou potvrdily alespoň některé z argumentů na výše uvedeném webu a prokázalo by se tak, že církve spolu s politiky občany okradly. Pořád by zde ale byl prostor k nápravě..

3 3
možnosti
Foto

Nemluvte za většinu národa, pokud k tomu nejste zplnomocněn.

Argument s církvemi neexistujícími v roce 1989 je falešný a pokud tuto problematiku aspoň trochu sledujete, tak to víte. Jde o to, že se ŘKC vzdala části svých nároku z finančních kompenzací ve prospěch menších církví. Ale i pokud by se jich nevzdala, tak celková suma za finanční kompenzace, tedy 59 miliard, by se nezměnila, jen by ŘKC dostala o několik miliard více.

5 1
možnosti
Foto

Naučte se počítat. To nejsou promile v krvi, to jsou skutečné peníze. Předáním majetku církvi vypadnou státu příjmy za cca 12 miliard ročně.

2 5
možnosti
LS

Vidím, že si vás zase nikdo nevšímá a tak to zůstalo na mne. Nevím, jestli vám to došlo, Šumperáčku, ale právě jste potvrdil to, co vaši souvěrci usilovně opomíjejí. Skutečnost, že stát na ukradeném církevním majetku profituje.

3 1
možnosti
Foto

Když federální parlament po r. 1989 vyvlastnil majetek KSČ bez náhrady, tak se také jedná o krádež? A to se prosím ten stát nezával, že bude živit komunisty na věčné časy a nikdy jinak jak tomu bylo v .r 1949 v případě církví.

1 1
možnosti
DN

Zajímavý argument. Stejně tak byl - tedy myslím, bez náhrady vyvlastněn majetek nacistů a většina lidí s tím zřejmě souhlasila.Asi je otázka, jak vnímáme církev a komunisty. Pokud je církev zločinecká organizace, potom je vracení majetku zvrácenost. A co se závazku "živit církev na věčné časy" týká, to jí bylo vnuceno - alespoň u nás. 

Zároveň hlavní linie mého blogu je o tom, že stát navrácením církevního majetku skutečně nezchudne. To je hra na lidi. Pokud nemá (neměla) církev majetek dostat zpět, potom z jiných důvodů, než ekonomických.

8 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik