Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FN

Teda vycházím jen z obecných informací, stejně jako většina "odborníků" tady, no a protože vím z několika zkušeností, jak si média pravdu ohýbají, aby byla zajímavá pro čtenáře, vím taky že tyto informace nemusí být objektivní.

Zdanění restitucí je nesmysl. Stát slíbil vrátit majetek + nějakou postupnou finanční kompenzaci, za slib, že církve budou hospodařit bez penězovodu od státu. A teď chtějí poslanci vrátit méně a skrývají se za daň. Navíc se vrací jen majetek, který patřil doložitelně církvím,a který je v současnosti státní. V žádném případě ne majetek, který, ač dřív církevní, je v současnosti v rukou soukromých.

Protože víme, jak stát se svým majetkem zachází, nerozumím, proč navrácení majetku vyvolává takové třenice. Vždyť jde o něco jako další privatizaci.

Pokud z toho chce stát vytřískat nějakou daň, tak ať ji vyžaduje na základě kladného výsledku hospodaření církví, tak jako je tomu u ostatních subjektů. Je to logičtější. A ve své podstatě ekonomicky výhodnější. Kdokoliv, kdo hospodaří se svým majetkem, je schopen s ním hospodařit lépe, než stát. Viz např. státní podnik Lesy ČR a jejjich zakázky

2 0
možnosti
VB

Ústavní soud řekl, že restituce jsou v pořádku. Hotovo. Takže soudruzi budou utrácet naše peníze za spory před ÚS. Doufejme, že to dostanou k úhradě případně si vyslouží trestní stíhání za porušení povinnosti při správě cizího (našeho) majetku.

Děkujme za církevní restituce

V souvislosti s nebezpečím plynoucím z militantního islámu je absurdní a nepochopitelné nepřátelství Čechů vůči církvi i nenávistné výlevy spojené s vracením jejího majetku. Vždyť si tím sami pod sebou podřezáváme větev.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523651

1 0
možnosti
MV

Já bych jim zdanil i vzduch, který se prohání kostelama, farama, klasterama a navic bych od církví vybíral i desatek za všemožny umisťování toho jejich loga - kříže s nějakým panackem, kterej bůhví esli vůbec existoval. Spravedlnost musí bejt!

8 3
možnosti
Foto

Dyškrymynícije se Vám zachtělo?;-D

0 0
možnosti

Vracíme i to,

co si církev sama přivlastnila. Vracet majetek bez prokázaní, jak byl nabyt, je nesmysl. Z čeho si myslíte, že ta církev ten majetek získala?

Dle poválečného zákona z roku 1947 měl veškerý pozemkový majetek nad 50 ha připadnout státu. Od roku 1949 financoval činnost církví stát a ještě financuje.

7 20
možnosti
Foto

J72a87k26u69b 35R45o34t20h

1. 3. 2018 18:57

Jako obvykle lžete. ;-€;-O

15 2
možnosti

Restituce jsou jako takové správně,ale zarářející je rozdílný výpočet cen půdy pro církve a normální sedláky.Tam je Kalousek s Nečasem pěkně natřeli.

8 3
možnosti
JR

J63a36n 22R60á87ž

1. 3. 2018 18:44

Náhrada přiznaná státem za nevydaný majetek řadovému občanovi po soudních tahanicích až v roce 2005, jak se to stalo mně, byla v cenách státem určených v roce 1992, kdežto u církví byla finanční náhrada odhadnuta velkoryse od stolu, ale v cenách roku 2012 + inflace. Opět se uplatnilo pravidlo, že někdo je rovnější mezi rovnými! A to lidi štve a proto zdanění finanční církevní restituce má velkou podporu zejména na venkově, kde sedláci byli při restitucích svých komunisty zabavených statků a polí nespravedlivě státem byti při finančním vypořádání.

6 2
možnosti
LJ

Ano, proticírkevní či spíše protikatolické zaměření je výrazným znakem našeho národa. Díky tomu naši komunisté v roce 1946 výrazně zvítězili ve volbách. Jen u nás. Na Slovensku, kde tento fenomén chybí, zvítězili demokraté. Po roce 1989 se ve všech okolních zemích (i na Slovensku) se komunisté přejmenovali na různé demokratické levice a většinou se vytratili. U nás se nepřejmenovali a spokojeně vegetují. Z politické mapy je může vymazat jen strana s výrazně proticírkevním akcentem a demagogickým programem a přitažlivým vůdcem, žádná demokratická strana je u nás nemůže vymazat z politické mapy.

8 3
možnosti
FS

Na rozdíl od vás, pane Jílku, bych nechtěl, aby ČR skončila tak prokatolicky jako např. Polsko, Slovenkso, Irská republika atd. atd. atd. Nechtěl bych, aby nejsilnější politickou a mocenskou silou ve společnosti byla nikým demokraticky nezvolená mocenská a ekonomická skupina, která se ohání ideologií založenou na středověké filozofii a středověkém chápání světa......

0 4
možnosti
FF

A budou stejně zdaněni i všichni restituenti, kteří restituovali majetek jako fyzické osoby?

10 3
možnosti
Foto

J49a19k88u28b 36R14o95t59h

1. 3. 2018 17:58

Asi. Druhá fáze. :-/

2 0
možnosti
PK

Vážený pane kazateli, co si říkají komunisté je mi úplně jedno, jejich věc, já jim nejsem, ani je nepodporuji. Dostal jsem do ruky obecné vyjádření pana režiséra Trošky,které Vám rád postupuji:

Ano, jedna věc je víra. Ať věří každý, čemu chce, je to jeho svobodná volba, a pokud mu pomáhá v životě, je vše v pořádku. Jiná věc je náboženství a církev, to je už o lidech.Církev je firma, náboženství její velice dobře promyšlený program. Pozorně jsem si prostudoval dějiny církve, papežství, inkvizice, církevních řádů a vůbec evropskou historii. A výsledek? Dva tisíce let trvající boj o moc a majetek, nic víc. Ve jménu Boha a Krista. Ti, kdo se ozvali a nesouhlasili s tím či oním, byli prohlášeni za kacíře a bez milosti likvidováni. Stejně jako to dělali všichni diktátoři.Stačí se rozhlédnout kolem sebe, jak jde církev ve šlépějích svého Pána. On ve lněné košili a bos, oni v drahých ornátech a v mercedesech. On rozdával chudým, oni je obírají jménem nestydatých restitucí. Myslím, že kdyby to dneska Kristus viděl, hořce by zaplakal a šel by radši k Flekům na pivo.

Já mám svou víru a církev k jejímu praktikování nepotřebuji a do smrti nebudu potřebovat, co se týče konkrétního byznysu, například kancelář jsme měli pronajatou od církve a ceny byl srovnatelné s tržními, tak mi vysvětlete co je na požadavku zdanění nevhodného? Navíc kněz neprovádí své " úkony" zdarma a stát stále přispívá. Nechám si vše rád vysvětlit a třeba mě přesvědčíte.

10 15
možnosti
Foto

J90a46k31u71b 82R48o71t31h

1. 3. 2018 17:45

Vy asi moc nevíte, co vlastně chtějí komouši zdanit, že? Ale nic si z toho nedělejte, takových je tady víc. :-/

15 3
možnosti
Foto

Ústavní soud, Brno, dne 03 . 06 2013 po č.j. TZ 33/13 veřejném ústním jednání vyhlásil nález, kterým posoudil návrh na zrušení zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů (zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi), popřípadě jeho některých částí. Ústavní soud neshledal v uvedeném zákoně žádné závady a stížnost poslanců zamítl.

5 0
možnosti
VB

To nemá cenu. Půjde to k ÚS a ten jim to omlátí o hlavu. Pokud nebude předtím osazen správnými lidmi.

2 0
možnosti
KP

Dostanu za svoji praci mzdu, ktera je zdanena. Pripadny prebytek si ulozim do banky a uroky jsou znovu zdaneny. Proc by mel kdokoliv jiny dostavat nezdaneny prijem. I puvod nabyti majetku u cirkvi je obvykle za hranou.

6 9
možnosti
Foto

Majetek církve ohodnotila Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické. Majetek byl oceňován v roce 2007 a vycházelo se z cen z roku 1990 a tak, jak byl veden v katastru nemovitostí. Konečné ohodnocení kontrolovalo Ministerstvo kultury a nezávislá poradenská firma Ernst & Young, která zvolený postup shledala racionálním a správný Souhlas s navrácením majetku se vyslovila křesťanská církve, Federace židovských obcí, vláda, Svaz obcí a měst, Agrární komora. Za nevydaný majetek bude církvím vyplacena náhrada ve výši 59 mld. Kč. Tato částka bude splácena po dobu 30-ti let ve výši cca 2 miliardy ročně (to jsou necelé dvě tisíciny státního rozpočtu). Tato částka představuje hodnotu církevního majetku, který po provedení „církevních restitucí“ zůstává stávajícím držitelům bývalého církevního majetku. Ihned s platností zákona bylo odblokováno 44 % historického církevního majetku (v hodnotě 59 mld. Kč), s nímž zejména obce mohou nakládat ve prospěch svých území. Ten majetek byl zablokován od roku 1990.

4 1
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik