Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

. Po vyhlášení státu Izrael, ve svém prohlášení ke vzniku státu, Izrael nabídl Arabům ruku ke smíru, ke spolupráci a k rovnocennému a vzájemně respektovanému soužití. Izrael ihned po vyhlášení samostatného státu byl napaden Ligou arabských států a to sedmi armády. Izrael neměl žádnou armádu a minimum zbrané . Nikdo na celém světě nevěřil, že Židé přes embargo dovážet do Palestiny zbraně, které vyhlásilo USA, se ubrání. Izrael důvtipem a nezměrnou odvahou to dokázal a Ligu arabských zemí porazil. Tím se i rozpadala Liga arabských zemí, které se vzájemně napadaly, kdo za ostudnou porážku může a navzájem se obviňovaly. OSN po celou dobu kdy byl vyhlášen stát Izrael nehnulo ani prstem a naopak V. Británie stahující z Palestiny předávala zbraně Arabům a jejich velitelé pomáhali Arabům při dobývání Jeruzaléma.

5 0
možnosti
Foto

Dne 29. května 1948 Izrael prohlásil, že neuznává rezoluci OSN č. 181, protože OSN ukázala, že není schopna obhájit své vlastní rozhodnutí a tedy Izrael jej považuje za neplatné a neúčinné. Dále Izrael uvedl, že považuje Jeruzalém za neoddělitelnou a organickou součást státu Izrael a židovský národ dva tisíce pět set let přísahal, že na Jeruzalém nikdy nezapomene a tuto přísahu ctí a nikdy se nesmíří s tím, aby byl od Jeruzaléma oddělen.

5 0
možnosti

Arabové stejně Izrael neuznávají a jejich hlavní cíl je ho vymazat z mapy, takže jim může být jedno kde je hlavní město. Izrael dělá správně, že na ně prdí, stejně s nimi není řeč.

3 0
možnosti
Foto

Dne 29. listopadu 1947 Valné shromáždění OSN rezolucí č.181 rozodlo o rozdělení Palestiny. Jeruzalém nebyl přiřknut ani Arabům a ani Židům. Plán OSN předpokládal, že Jeruzalém bude pod správou OSN a to i přesto, že v Jeruzalémě žilo víc Židů a křesťanů, než Arabů. Židé ač neradi souhlasili, protože došli k závěru, že je lepší mít vlastní stát než žádný. Palestinští Arabové zastoupeni Vysokou arabskou komisí plán odmítli.

4 0
možnosti

no jo, ale David to město napřed dobyl, patřilo Kanáncům

0 0
možnosti
Foto

Jebusejcům. David ho dobyl a potom od Aravny Jebusejského koupil pozemek, na kterém jeho syn Šalomoun postavil Chrám.

2 0
možnosti
Foto

Drobná nepřesnost ohledně Šestidenní války - prvním válečným aktem byla blokáda Tiranské úžiny Egyptem. To se Izrael pokoušel řešit diplomaticky, ale tehdejší president Johnson se neodvážil na Egypt zatlačit.

3 0
možnosti
Foto

V oné rezoluci RB OSN je vyhlášeno, že Jeruzalémský zákon je porušením mezinárodního práva. Přesto to vlak nejede až do momentu, kdy RB OSN tu rezoluci zruší.

0 9
možnosti
Foto

Taková rezoluce neexistuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik