Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

napadá mě jedna sportovní zvyklost - při fotbalovám utkání je-li zraněn hráč neschopen zapojit se do hry soupeř pošle míč záměrně do autu aby umožnil ošetření zraněného - neudělá-li to dočká se pískotu a opovržení a to čeká i našeho stávajícího prezidenta.

4 1
možnosti
ČP

Přirovnání trochu pokulhává . Sportovci mají v krédu fair play , na rozdíl od politiky , která je jedna velká špína a to všude na světě ,

2 0
možnosti
PK

Tak k tomu pojmu ústavní zvyklost. Aby se mohlo hovořit o úst.zvyklosti, musí se jednat podle pr.teorie o dlouhodobé dodržování nějakého postupu a dále zde musí být všeobecné přesvědčení o právní závaznosti takového postupu. Je to samozřejmě teorie a v praxi budou vždy pochybnosti, co je a co není úst.zvyklost. Každopádně i ústavní soud konstatoval, že úst.zvyklosti jsou pramenem našeho práva :"Pro oblast

práva z toho plyne závěr, že pramenem práva obecně, jakož

i pramenem práva ústavního, a to i v systému psaného práva, jsou

rovněž základní právní principy a zvyklosti." Chápu, že političtí oponenti Zemana mohou termínu úst.zvyklost "lehce" zneužívat, to ale nic nemění na faktu, že by Zeman měl být trochu pokornější a aspoň respektovat, že by tu nějaké ústavní zvyklosti mohly být.

1 0
možnosti
JS

Pokud se nemýlím, tak Zeman řekl POJEM ÚSTAVNÍ ZVYKLOSTI JE IDIOTSKÝ a neřekl ÚSTAVNÍ ZVYKLOSTI JSOU IDIOTSKÉ. To je zásadní rozdíl. Tak že vážený autore Váš celý článek vychází z lživé premisy a je pouze tendenčním planým žvaněním.

2 4
možnosti
PK

Přečtěte si celý Zemanův výrok a pak mi řekněte, jestli idiotským myslel jen pojem, nebo i to, že vůbec nějaké zvyklosti existují.

2 1
možnosti
OM

Dobrý den,

s ústavními zvyklostmi je to složité. Uvedu příklad, v ústavě se píše o třech pilířich demokracie, moci výkoné, zákonodárné a soudní.

Jeden výklad ústavy, skoro ústavní zvyklost je předpoklad nezávislosti těchto tří pilířů.

Druhá zvyklost je jmenování premíra z poslanecké sněmovny a tím silnému provázání, vlastně splynutí moci zákonodárné a moci výkonné.

Který výklad, nebo zvyklost, má mít přednost?

Myslím že oddělní moci není na škodu, nemuseli bychom přemýšlet o vytvoření čtrtého pilíře a zároveň by vláda jednala v mezích zákona, a ne si je utvářela podle okamžitých potřeb. Protože vládou navrhované zákony by museli mít širší podporu, než hlasování 101 poslanců, kteří zvednou ruku podle stranického diktátu.

2 1
možnosti

Nejsme prezidentský systém. Jsme parlamentní. Parlamentí systém je stejně demokratický a nekonflitní jako prezidentský (i ve věci dělení moci). Teď jde o to, že Zeman chce abychom se kvůli němu stali prezidentskou republikou. Až dorazí nějaký alfa samec na pozici premiéra a prezident bude slabý, staneme se zase parlamentní republikou? Nebo to budeme točit každý rok ať je sranda?

0 0
možnosti
Foto

Řekl, že POJEM ÚSTAVNÍ ZVYKLOSTI je idiotský... jenže to není tak bombastické a tak je třeba předhodit národu, že pro zemana jsou idiotské ústavní zvyklosti. a je vymalováno...

6 5
možnosti
LV

"Pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v ústavě. Jsou to jenom zvyklosti. Prezident, byť přímo zvolený, nemůže měnit ústavu, ale má samozřejmě svaté právo měnit zvyklosti, které nejsou zakotveny v ústavě,"

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/zeman-sance-na-vladu-pro-cssd-a-byvalou-koalici-fqg-/domaci.aspx?c=A130711_071534_domaci_wlk

Ještě k tomu chcete něco dodat?

5 2
možnosti
MK

Rozhodně nepatřím do fan klubu prezidenta Zemana, ale souhlasím s názorem, že co není zákonem zakázáno, to je dovoleno. Zvyklosti jsou hezká věc, pro někoho nesmírně pohodlná, ale v žádném případě nemůže platit zvyklost=zákon. Vynálezy nových věcí a nových technologických postupů vždy mění zaběhnuté zvyklosti. Samozřejmě se vždy vyskytnou takoví, kterým se to nebude líbit. Buď proto, že to narušuje jejich pohodlí nebo je nová situace nějak vyšachuje, ale takový už je život. Smiřte se s tím.

2 1
možnosti
DN

S tím co není zakázán je dovoleno, ale vidím problém. Máte pravdu, jenže dotaženo ad absurdum a převedeno na běžný život, takto by se nedalo žít. Příklad- soused vám dělá  problémy a na Vaše námitky řekne, že to zákon nezakazuje. Má pravdu, ale... Proto mám za to,, že i jisté "zvyklosti" mají svůj význam a to v politice i v běžném soužití (navíc politika nakonec je o tom, jak spolu žít).

3 0
možnosti
JN

Již brzy se možná dozvíme, že demokracie je pro idioty.

4 0
možnosti
DD

Jak dlouho potrvá, než tento svůj výrok přiřknete panu Zemanovi? Vlašťovku už jste vypustil ...Rv

3 1
možnosti
DP

D76a45d76a58k 59P53e75t91r

11. 7. 2013 11:53

Ústavní zvyklost je jen zvyk, nic více, Tak safra, čemu se divíte. Ohánět se pochybnou sto jedničkou opřenou o nečitelnou paní  Peak je pěkná ústavní blbost.

1 7
možnosti
RC

V Britanii psanou Ustavu nemaji. Je tedy mozne delat cokoliv? NE! Zvyklosti jsou totiz take soucasti prava!

Myslim, ze priste bude za idiotsky oznacen Ustavni soud. Uz toho totiz moc nezbyva, co by podle MZ nebylo idiotske.

10 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik