David Novák

Volby 2017 a co je "standard"?

2. 01. 2017 9:21:30
Když pročítáme titulky toho, co nás v naší zemi v příštím roce čeká, pak zřejmě jednou z nejdůležitějších událostí politické scény budou volby do parlamentu. Favorit je jasný...

ANO válcuje své oponenty a dopadne to tak zřejmě i ve volbách 2017 (k mojí nevoli). Asi není třeba opakovat důvody, proč je tato strana pro řadu lidí nevolitelná. Především propojení Babišova podnikání s politikou až příliš připomíná oligarchický systém...

Jako řešení je proto voličům nabízena alternativa volby „standartních politických stran“, které údajně mají program a hlavně tradici - na rozdíl od ANO, které spíše připomíná jakýsi slepenec. Jenže přesně zde je zásadní problém... Před několika lety to byly Věci veřejné, poté ANO, které začali konkurovat „standartním stranám“. Proč? Protože standartní strany se přestali chovat standardně. Asi není zcela standartní, aby ministerstvo řídila milenka premiéra, aby klíčoví lidé jedné z hlavních politických stran pár hodin po volbách osnovali s prezidentem puč na svého předsedu, aby nejmenovaný politik se svojí klikou v jednom pražském tunelu udělal tunel za několik miliard, aby jeden z největších kritiků Babiše byl spojován s hazardní lobby a videoloterijními terminály, jejichž správu ministerstvo pod jeho vedením neústavně upíralo obcím pod vyjádřením, že nejde o výherní automaty atd. Skandálů a to někdy „do nebe volajících“ bylo hodně a vydaly by na několik blogů. Jenže to není smyslem. Smyslem je poukázat, že pokud se „standartní politické strany“ začnou chovat nestandardně a někdy začínají připomínat spíše mafii, nutně prošustrují jistý kapitál důvěry, který do nich voliči vložili. Výsledkem je, že se volí „nestandartní strany“. Jenže chyba nemusí být na straně voličů, ale „standartních stran“.

Ukazuje se, že Češi nejsou hloupým voličským stádem, protože při poledních, krajských volbách, neskočili na lep novým stranám, které svůj program postavili na vymezování se vůči muslimům a uprchlíkům. Potřebují víc, než jen slogany pryč s muslimy. Jenže stejně tak potřebují víc, než jen řeči o tom, že je rozumné volit zajeté politiky a jejich strany.

Skandály v politice se jistě dějí v každé zemi a v každé straně, protože moc korumpuje. Jenže pokud se něco takového stane, je třeba vyvodit důsledky, dotyčné potrestat a pochopitelně je zbavit funkcí. Alespoň tak by to mělo fungovat „v normálních politických stranách“. Nikoli proto, že se jedná o politiku, ale prostě proto, že takto to chodí i v životě a nebo třeba i ve standartní firmě. Pokud někdo rozkrádá firemní kasu nebo osnuje puč na šéfa, asi nebude správce firemní kasy nebo nebude součástí vedení firmy. Tedy má-li firma prosperovat.

V české politice to ale je a bylo jinak. Normální politické strany se stali nenormální a tak se volí nenormální strany. Ty se buď stanou normální a nebo... normální strany projdou hlubokou sebereflexí třeba i tím, že někteří jejich představitelé spojovaní s temnou minulostí, půjdou od lizu. Jenže to se většinou neděje. Třeba se ale ještě něco do voleb změní.

Autor: David Novák | karma: 19.08 | přečteno: 597 ×
Poslední články autora