Soudružka Semelová a popírání justiční vraždy

Vzpomínám si, jak mi rodiče vykládali, kdy poprvé viděli své rodiče plakat. Prý to nebylo při zprávách o popravených za heydrichiády, ale když se dozvěděli o popravě Milady Horákové…

Dnes jsme se dozvěděli, že policie odložila vyšetřování soudružky Semelové, která zhruba před rokem popřela svými výroky justiční vraždu Milady Horákové. Prý se, dle Semelové dr. Horáková ke všemu, z čeho byla obviněna, doznala. Když Semelová dostala logickou otázku, zda doznání dr. Horákové nebyla vynucená, Semelová odpověděla, že o tom pochybuje.

Kdo se jen trochu zajímá o příběh Milady Horákové a kdo četl či slyšel o způsobech komunistických výslechů, pak má zřejmě jasno. Výroky Semelové jsou plivnutím nejen na památku dr. Horákové, ale i dalším, kteří byli komunistickou totalitou nemilosrdně zlikvidováni.

Představte si, že někdo zpochybní vynucené přiznání, ke kterému došlo někde na nacistických mučidlech. Když totéž někdo udělá v kontextu komunismu, nepovažuje se to za problém. Nějak si mnozí stále nedokáží uvědomit, že komunismus byl a je stejné zlo jako nacismus.

Když Semelové prošly výroky ohledně dr. Horákové, projdou jí a jejím soudruhům další. Mladé generaci se tímto komunikuje smutné poselství: Vždyť on ten komunismus nebyl tak špatný a kdoví jak to v padesátých letech bylo… Těm, kdo byli komunistickým režimem mučeni a kdo stále žijí, se tímto komunikuje něco ve smyslu kdoví, jak to s tím vaším vězněním bylo. Nakonec se vaše utrpení nedá prokázat  - stejně jako se nedá prokázat, zda dr. Horáková dobrovolně nepřiznala to, že byla ve službách reakce.

Komunisté včetně Semelové nepřepíší výklad dějin. Zároveň se zřejmě nadále budou vysmívat svým obětem. Prošlo jim to a zřejmě jim to i procházet bude a podobných soudružek i soudruhů budeme muset vyslechnout ještě hodně. Někdo namítne, že toto je daň demokracii. Nikoli. Hrůzy nacismu, který má pravděpodobně na svědomí méně obětí než komunismus, se v demokratických státech zpochybňovat nesmí… Jedním z důvodů je možná i to, že Německo jednak tento režim odsoudilo, mnohokrát se za něj omluvilo a mnohým obětem se pokusilo alespoň částečně vykompenzovat jejich ztráty. Země, které komunismus zavedly, většinou podobné kroky nikdy neučinily a pokud ano, pak jen velmi opatrně.

Nezbývá než stále upozorňovat, že komunismus zločinný byl, že zavraždil mnoho lidí, že tuto zemi uvrhl do politické, morální i ekonomické stagnace, že lidé kvůli svému přesvědčení a víře skutečně nemohli studovat, že byli likvidováni atd.

Zároveň je pozitivní zprávou, že stále v této zemi existuje většina lidí, kterým se z prohlášení soudružky Semelové dělá nevolno… Na tom nezmění nic ani nález policie či soudu.

Autor: David Novák | čtvrtek 4.12.2014 11:36 | karma článku: 46,52 | přečteno: 8658x
  • Další články autora

David Novák

Pan prezident a umění stárnout

25.10.2019 v 9:33 | Karma: 23,66

David Novák

Ovčáček a opojná moc moci

14.7.2019 v 13:23 | Karma: 45,79

David Novák

Jak umírá demokracie

9.1.2019 v 15:25 | Karma: 21,72
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik