Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Správně...kdo neumí učit...ať neučí :)

0 0
možnosti

P34e27t63r 72N66o17v70á38k

25. 2. 2014 1:02

myslim si ze se to zdaleka, ZDALEKA netyka jen rodilych mluvcich!!!

je rada lidi schopnych nektere predmety SPICKOVE ucit ale nemaji zajem o papir ktery je k tomu dle ministerstva, vlady ci poslancu bude kvalifikovat ci opravnovat ... tak to uz davno zabalili nebo zabali... osobne znam jednoho velmi dobrého ucitele na stredni bez radne kvalifikace a jsem rad ze jsou nekde stale svepravni a soudni rediteleR^ 

 

ve skolstvi je to stejne jako v kazde jine firme (ne statni)

REDITEL je svepravny a zodpovedny za svereny podnik, organizaci ... to samozrejme zel asi neplati u statnich podniku ... ;-€

obecne k vzdelani se mi libi nektere poznamky a uvahy co se zamysli nad systemem: Ken Robinson: How schools kill creativity; R^  Stuart Firestein: The pursuit of ignorance; R^  Daniel Tammet: Different ways of knowing R^ ... ... ... VV  http://1url.cz/FlOj  * * * Davide pripadne se zeptej jednoho sikovneho reditele z hor (JG)  co je velka cast jeho pracovni naplne ... ... ...

1 0
možnosti

znám toho ředitele a dělá to skvěle i proto, že se spoléhá na svoje schopnosti více než na některé ministerské vyhlášky. A má plno, přímo narváno.

0 0
možnosti

Můj názor je názorem člověka, který již 21 let je profesionálním překladatelem a tlumočníkem, nikdy však jazyky neučil. Přesto však o cizích jazycích něco ví.

Rodilý mluvčí má přínos až od určité úrovně výše. Pro začátečníka je naopak nutné, aby to byl člověk stejného rodného jazyka. Pouze Čech Čechovi může vysětlovat základy. Angličan, Němec, Ital nebo Rus neumějí česky, aby toho byli schopni, začátečníci neumějí příslušné jazyky, aby rozuměli vysvětlování rodilých mluvčích. Za druhé ten rodilý mluvčí ani mnohdy nechápe, co Čech potřebuje, protože mu chybějí zkušenosti s tím, jak se ten jazyk sám učil. On se ho neučil v pravém slova smyslu, on ho získal spontánně. Čech ví, že má vysloveně upozornit, že v češtině se schováváme před deštěm, v ruštině se schováváme od deště. Rus to neví a žáka na to neupozorní. Navíc to ani není nutné, protože naprosté základy vysvětlí i ten, kdo vyšší patra už tolik neovládá. Příměr: Malou násobilku naučí i průměrný gymnazista. Diferenciální rovnice už musí učit vysokoškolský profesor.

Od určité úrovně výše je rodilý mluvčí nutný. Ale na středoškolskou úroveň úplně postačí kvalitní učitel stejného mateřského jazyka. Ale jak říkám: kvalitní.

1 1
možnosti

urcite mate pravdu. Znam jednoho Kanadana, ktery sem v roce 92 prisel ucit. Vyfasoval mimo jine pataky. On nerozumel slovo jim, oni jemu.. Tak s nima chodil do parku hrat na honenou;-D

1 0
možnosti

Rodilý mluvčí který to ve své vlastni dotáhl s bídou na nějaký pomaturitní kurs a pro neschopnost uchytit se na pracovním trhu vyrazil do ciziny nám k ničemu není.

3 1
možnosti

bohuzel to tak casto je....

1 1
možnosti

"Od příštího roku prý vstoupí v platnost zákon, na jehož základě ve školách nesmějí učit lidé bez odborné kvalifikace," k cemu pokracovat ve cteni blogu, kdy jiz prvni vetou autor dava jasne na vedomi, ze o problematice nic nevi. Zakon je ucinny od 1. ledna 2005... Do 31. prosince 2013 meli vsichni cas nejen dostudovat, ale alespon nastoupit studium. V zasade jeste porad jsou v pohode, pokud v nasledujicim skolnim roce zacnou studovat a k 31. prosinci studovat budou..

1 1
možnosti

A co rodilí mluvčí? Jak si mají doplnit vzdělání, když jim naše škola zahraniční vzdělání nechce nostrifikovat? Mají studovat pajďák, ped. minimum? A proč mají problémy s tímto ustanovením i ředitelé škol? taky se v problematice neorientují?

1 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik