Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

evon

14. 9. 2012 0:06
A kam nám radí mudrlanti z europarlamentu,

abychom poslali děti, které nebude nikdo chtít? :-P Dovedu si děti, které budou na okraji zájmu všech lidí, docela dobře představit. A co jako máme udělat s nimi? Poslat je na byt a stravu těm, co nám teď radí zrušit děcáky, aby nám ukázali, že oni by to dokázali?

2 0
možnosti
E

evon

14. 9. 2012 0:01
Pana prezidenta si opravdu moc vážím,

a jeho skepticismus v téhle věci se mi zdá moudrý a nadčasový. Jasně, zatím je 99 % těch, kteří si berou děti z čisté lásky k lidem a ve snaze udělat těm dětem život hezčí a dát jim šanci na celou rodinu. Doposud je tohle fajn. A teď ta druhá stránka věci: Třeba taky vidím, jak se věk odchodu do důchodu neustále zvyšuje, a různí lidé, kteří prostě opravdu nebudou moci sehnat žádnou práci, si - jako jednu z opravdu naprosto posledních možností výdělku - vezmou z děcáku pár dětí... Jasně. Jenže co když pak se ukáže, že děti zanedbávají a vzali si je jen z finančních důvodů, nikoli citových? Strčíte je zas někomu jinému a budete doufat, že ten si je vezme z lásky? A když to zas nevyjde, co pak? Zase někdo další? A co ty děti, co je nikdo nebude chtít?

1 0
možnosti
DN

davidnovak

14. 9. 2012 8:53
Re: Pana prezidenta si opravdu moc vážím,

Určitě je zde Vámi popisované nebezpečí,ale pěstouni i ti, kdo chtějí adoptovat, prochází velmi důkladnou přípravou, která má rizika minimalizovat. Navíc i v ústavní péči to často vypadá velmi drsně a nevesele. Jak jsem psal, nezažil jsem jí, ale příběhy dětí z dětských domovů jsou někdy dost hrozné.

0 0
možnosti
BV

Bohumil Vlčichod

13. 9. 2012 17:01
Doufám,

že své děti neučíte českou gramatiku. To by byla veliká chyba!

1 0
možnosti
DN

davidnovak

13. 9. 2012 17:28
Re: Doufám,

Děti chodí už do školy a naštěstí jsou v lepší péči než mojí. Jen se hrozím, že budou v gramatice po mě... :-)

0 0
možnosti
JD

twine

13. 9. 2012 15:31
Klausovo veto smrdí lobbismem

Téměř vše, co Klaus dělá, smrdí podporou nějaké lobby. V tomto případě loby ústavů. Pěstounská péče je levnější a má lepší výsledky.

2 0
možnosti
AJ

astrudina

13. 9. 2012 16:30
Re: Klausovo veto smrdí lobbismem

o tom nikdo nepíše, ani Klaus, předpokládám, nechce nechávat děti v domovech. Jen nechce podepsat špatně připravený zákon, od kterého se přitom mají odvíjet další novely.

Zrušit je snadné, ale nelze zrušit kojeňáky a pak nic - protože nebude dost rodin pro větší děti - tam teprve nastane problém, miminko si vezme leckdo, ale pubertální dítě...

Takže přepsat, nedbat na EU tlaky a na nevládky, které jen píší studie, ale radit se s lidmi z terénu, se současnými pěstouny atd.

1 0
možnosti

onelll

13. 9. 2012 14:41
souhlas

přesně stejný názor jako Klaus jsem po přečtení návrhu měla. Už dneska si spousta babiček bere bezdůvodně vnoučata do pěstounský kvůli penězům. A nikdo mi nevymluví, že většina pěstounských rodin má 5 a víc dětí z čiré lásky.... tak sluníčkovej svět fakt není

3 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

13. 9. 2012 15:23
Re: souhlas

I kdyby ti lidé brali pěstounství jako zaměstnání, tak tím jsou pouze na úrovni vychovatelek v ústavech. Těm nikdo nevyčítá, že se tím živí. U koho si jsem jist, že to dělá kvůli penězům, zisku a moci, tak to jsou politici s prezidentem v čele. Ti to fakt nedělají, aby pomáhali zemi. Právě těm jde o ty peníze a dle své optiky posuzují vše ostatní.

I tak ale platí, že pěstounská péče je pro stát levnější než péče ústavní, když teda ti pěstouni mají špatné motivy a ty vychovatelky chodí asi pracovat zadarmo.

Ono v katolických rodiná, kde berou víru, vážně, tak tam je 5 vlastních dětí docela běžnou záležitostí, i víc dětí. A nesouvisí to s dávkami, takhle to funguje i v zemích, kde na ty děti nedostanou vůbec nic.

1 0
možnosti
T

Tulák123

13. 9. 2012 14:12
Nejdřív si Vy nějaké dítě vemte

Ideálně nějaké trochu nezvladatelnější, co Vám celý bejvák odnese do bazaru a co neodnese rozbije a pak něco piště...

1 0
možnosti
JP

slavekp

13. 9. 2012 14:27
A to je jako podmínka toho,

aby někdo mohl napsat tento článek? Nebo jak to souvisí s obsahem autorova článku? Nechápu.

3 0
možnosti
T

Tobinka2.0

13. 9. 2012 13:03
Profesionálové

Profesionální pěstouni jsou lidé, kteří se pěstounstvím živí. Strašně si to idealizujete. V USA, kde tento systém funguje, vystřídají děti 10 pěstounských "rodin" do 18 let.

4 0
možnosti
AJ

astrudina

13. 9. 2012 13:18
Re: Profesionálové

a i tam už narazili na dno - odložených dětí přibývá a pěstounských rodin ubývá.

A v Kanadě dokonce musejí z nedostatku rodin ubytovávat děti řadu měsíců v hotelích a platit studenty, aby se o ně starali...http://www.cbc.ca/news/canada/story/2012/02/19/foster-care-cp.html

Zákon byl připraven nedokonale, hlavně na to tlačily všelijaké nevládky, placené z EU a i od nás, musejí vykazovat za ty peníze činnost, ne?

Napřed musí být dostatek pěstounských rodin, postupně jim děti předávat, poučit se z krize, do které se pěstounství dostalo ve světě, přitom utlumovat dětské domovy, ale tak, aby pořád zůstávaly pro sociálku jako záchytný bod - jsou snad lepší než pokoj v hotelu, ne?

Odložené děti, to nejsou jen kojenci, to jsou také puberťáci!

2 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

13. 9. 2012 12:58
Pokračování

K příspěvkům níže, ještě jeden postřeh. U Václava Klause mám tendenci si mnohdy toho člověka vážit pro jeho názory, které jsou konzervativní. Je tu ale jeden problém. Sice to, že ty názory se dokážou rázem změnit. U skupiny nohsledů to nevadí. Pro ně je vždy správné, co říká jejich vůdce. Co na tom, že včera večer říkal naprostý opak, co říká dnes ráno. Budou opakovat, co říká dnes ráno a co bylo včera večer, to budou vědět, že o tom se nesmí mluvit. Zcela vědomě se to vymaže ze vzpomínek.

Přesně totéž jsme tu měli za totality, jeden den se něco říkalo a někdo to připomenout zítra by se vnímalo jak vlastizrada. Principem nebylo mít vlastní názor a ten mít shodný s vedením či šéfem. Principem bylo vlastní názor vůbec nemít a vždy souhlasit s tím, co vedení předkládalo jako správná názor. Právě na toto dojeli někteří skutečně přesvědčení komunisté. Oni hájili nějaké marxistické přesvědčení a nechápali, že správné je to, co říká ústřední výbor a hlavně to, co říká ústřední výbor v Moskvě.

1 0
možnosti
AJ

astrudina

13. 9. 2012 13:09
Re: Pokračování

článek není o politice za totáče, ale o pěstounství!

0 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

13. 9. 2012 12:48
S článkem souhlasím, prezident se projevil jak populista

největšího kalibru. Před časem přitom sám vyznamenal nějaké profesionální pěstouny, jejich jedinou činností je výchova dětí. Potíž byla, že těch dětí měli doma opravdu hodně a nezvládali to pak. Falešná je hlavně námitka, že ti pěstouni to dělají pro peníze. Pro stát je pěstounství výhodnější než ústavní péče i v době dětství těch opuštěných dětí. Pěstoun stojí stát méně, než mít dítě v ústavu. Ústavy naopak dělají potencionálním pěstounům či zájemcům o adopci dosti potíží. Právě u nich je starost o to, jak se budeme živit, když stát nás platí za dítě a oni nám ty děti berou. O živnost jde právě těm vychovatelkám.

Některé vychovalky mohly být hodné, celkově ale pokud jde o laskavost, lidskost a osobní přístup vedou jednoznačně pěstounské rodiny. Stejně jako hodná učitelka je míň než rodiče, kteří lidsky jsou třeba hodní méně. V hromadné výchově nemají city takové místo, v rodině ano. Prezident mluvil o tom, jak je náš stát vyspělý, o minimální kojenecké úmrtnosti (mnohdy uměle vyhnané,

1 0
možnosti
ZM-NR

Z mechu - nová registrace

13. 9. 2012 12:50
Re: S článkem souhlasím, prezident se projevil jak populista

začíná to likvidací dětí, které MOHLY být postižené, tak se radši těhotenství UKONČÍ - česky řečeno dítě se zlikviduje, zabije. Nebo se na hadičkách udrží naživu děti, které nemají šanci přežít déle jak 5 let, nejde jen o děti s vodnatelností hlavy. Takovýchto způsobů jak docílit hezkých čísel je hodně, ale čísla po bližším zkoumání zcela ztrácí svůj lesk).

Je to tatéž propaganda, kterou pamatuji z doby socialismu, tvrdá komunistická propaganda, kde "bezplatné zdravotnictví" bylo jednou z výkladních skříní. Co na tom, že u nás tehdy byla péče kvalitativně horší, např. nesměly se dovážet určité kvalitní materiály ze Západu, protože stály moc. Dovoz byl jen pro bolševické špičky.

0 0
možnosti
AJ

astrudina

13. 9. 2012 11:46
A protože tu začal agitovat lesicatko

s články ze Slovenska, doporučuji obrátit se k zemím, odkud nám vnucují absolutní zrušení dětských domovů, je to např. Velká Británie - dětské domovy tam nemají, proto požadují, abychom je zrušili i my - jak prosté!

Pro rok 2012 potřebovali najít  8.750 nových pěstounských rodin, aby předešli krizi. Věk pěstounů se zvyšuje a mnozí odcházejí do důchodu. Počet  odložených dětí, předaných do pěstounské péče vzrostl z 49.700 (2005) na 59.000 (2011). http://www.fostering.net/media/2011/crisis-looms-foster-care-in-2012Zhoršily se vztahy mezi pěstouny a sociálními pracovníky. Problémy hlás  90 %  pěstounů - jejich zprávy zůstávají bez odezvy, přitom pěstouni nemohou činit důležitá rozhodnutí bez povolení. A sociální  pracovníci nemají kam děti  umístit, narůstá počet dětí v pěstounských

rodinách. atd.

http://www.communitycare.co.uk/blogs/childrens-services-blog/2012/07/the-real-crisis-in-foster-care-poor-relationships.html

Děti mají po roce střídat rodiny? To je to rodinné zázemí?

4 0
možnosti
L

lesicatko

13. 9. 2012 12:13
Re: A protože tu začal agitovat lesicatko

Decaky nemajú v Norsku, Slovinsku , ten trend dostavať detí do rodín a zatvarať decaky je všeobecným trendom vo svete, podiel adopcií na umiestnení detí klesa. Navyše - podĺa tejto interrasovej štúdie z USA ani tak nezaleží, či si adoptuje biela rodina černocha alebo indiana , hlavne zaleží, aby bol čo najskor v rodinnom prostredí, tam sú aj tie výsledky adopcií lepšie ako u tých, čo boli predtým v ústavoch. Preto aj keby striedali rodiny ...

http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&uid=2004-20519-016

0 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik