Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovčáček a opojná moc moci

Hradní mluvčí… mnohokrát přetřásaná figurka, která dokázala pozurážet kdekoho a vyjádřit se k věcem, kterým nerozumí. 

Člověk, který mnohokrát překročil svoje kompetence hradního mluvčího, ale který si to díky ochraně mocných může beztrestně dovolit a který si to zjevně užívá. Srovnejte si třeba někdejšího mluvčího     V. Havla L. Špačka a J. Ovčáčka. Myslím, že to snad ani nejde. Nicméně to není pointa tohoto článku.

Nevím, zda si M. Zeman tohoto člověka vybral záměrně s heslem „rozeštvat co se dá“. Protože v současnosti probíhá ubohá kauza okolo ministra kultury, kde Zeman opakoval, jak je kandidát Šmarda nevzdělaný, pak stojí za připomenutí, že Ovčáček nedostudoval arcibiskupské gymnázium       a aby získal alespoň maturitu, dostudoval na jakémsi soukromém gymnáziu. Poté byl vyhozen ze studia andragogiky. Mj. se živil „žurnalistikou“ a to v Haló novinách a Blesku. Něco málo je na wikipedii, ale co o lidech jako Ovčáček psát…

Ovčáček je klasickým příkladem člověka, který v běžném životě nic nedokázal, nicméně se mu dostala do rukou moc. Představte si, že vás vyhodí z gymnázia, z vysoké školy (při vší úctě k andragogice, skutečně se nejedná o až tak těžké studium), pak působíte v jakýchsi komunistických novinách, pak v Blesku a najednou jako raketa vyletíte a z nuly jste někdo. Ti, kdo vás kdysi vyhodili ze školy, jsou v pomyslném společenském žebříčku najednou pod vámi. Jsou to učitelé, profesoři, navíc z Prahy, tedy nenávidění intelektuálové, kterým můžete beztrestně spílat přídomky „pražská kavárna“ atd. Jsou to redaktoři novin, kteří vás mezi sebe nechtěli, a proto jste byl redaktorem v podřadných plátcích. Nyní jim to díky své pozici mluvčího můžete vrátit svými útoky na média.   

Ovčáček zobrazuje často opakovanou literární postavu lidí, kteří jsou zlí a mstí se světu, protože nějakým způsobem byli v životě odmítnuti. Klasickým příkladem je Sekal z filmu „Je třeba zabít Sekala“. Sekal má za sebou krušné dětství nemanželského dítěte, kterým všichni pohrdají. Je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S protektorátem přišel jeho čas, protože začne udávat sedláky z vesnice. Tím se mu dostane do rukou obrovská moc a on jí odporným způsobem zneužívá.

V Dostojevského románu „Zločin a trest“ zavraždí student Raskolnikov svou bytnou nikoli proto, že by ho urazila nebo že by chtěl získat její majetek, ale proto, že chce poznat božský pocit pána nad životem a smrtí, tedy pocit moci. Ve světě, který v něm vzbuzoval pocit bezmoci a nicotnosti, chce zoufale zakusit moc nad druhými.

Možná jste slyšeli o Milgramově experimentu, který byl uskutečněn na Yaleově universitě dr. Stanleym Milgramem. Člověk, kterého nikdo neznal, byl připoután na křeslo a napojen na elektrický proud. Účastníci experimentu mohli pohybem páky nastavovat sílu elektrických šoků, jež dostával člověk na židli. Člověk na židli byl ovšem herec a tak když účastníci experimentu zvyšovali napětí, dotyčný předstíral, že ho to bolí. Účastníkům bylo řečeno, že mohou šoky zvyšovat, ale i kdykoli skončit. Přes nářky člověka na židli nikdo neskončil a skoro všichni šoky zvyšovali. Závěr byl, že jednak osoby, které nezdravě důvěřují autoritě, jsou schopny dělat věci, které jsou i proti jejich přesvědčení, dalším závěrem ale bylo, že moc nad někým může být pro mnoho lidí opojná a ne každý ji zvládne.

Četl jsem závěry některých kriminologů, že mnoha zločincům ve skutečnosti nejde primárně o násilí nebo sexuální vzrušení, ale o vzrušení z uplatnění moci nad druhými. Toto je zvláště svůdné pro lidi, kteří nejsou bráni vážně, kteří si nejsou sami se sebou jisti a kteří proto propukají nutkání demonstrovat, že důležití mohou být. A přesně toto vidíme v přímém přenosu u hradního mluvčího.

Já sám jsem to, co popisuji, na vlastní kůži zažil na vojně a to v případě šikany. Velmi často (nicméně ne vždy) šikanovali ti, kdo v civilním životě nic moc naznamenali a na vojně měli najednou jeden rok na to, být někým… Zároveň ale vím, že podlehnutí pocitu moci může každý.

Ovčáček si svojí moc užívá a ještě si jí užívat pár let bude. Dál bude urážet, psát polopravdy, nepodložené informace, okusovat kotníky lidem, na které by v běžném životě nestačil a nikdy stačit nebude, dál bude jeho médiem tweet, kde pár vět resp. výkřiků stačí k vyjádření „pravdy“. Už nikdy se mu taková příležitost nenaskytne. Až odejde jeho chlebodárce, možná ho přijmou v Blesku, možná v nějaké „vlastenecké“ straně, ale zavře se nad ním voda.

Pro mnohé ale jeho působení bude zajímavým experimentem, když se moc dostane do rukou moc někomu, kdo lidsky neuspěl…

Na obranu hradního mluvčího třeba dodat, že toto nebezpečí hrozí v leckteré lidské činnosti a běda těm, kdo se stanou obětí mocí opojeného individua.

Autor: David Novák | neděle 14.7.2019 13:23 | karma článku: 45,79 | přečteno: 7844x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik