Excesy ve jménu islámu a mlčení mírumilovných

18. 01. 2015 18:44:08
V posledních dnech a týdnech stále dokola slyšíme ujišťování o tom, že fanatické zabíjení a jiné excesy konané ve jménu islámu nejsou islám, ale pouze jeho pervertovaná část a tedy že Evropě a potažmo celému světu od normálních muslimů nic nehrozí.

Nepochybuji o tom, že většina muslimů, která žije v Evropě, teroristé nejsou. Přijeli sem proto, že se jim na Západě žije lépe než „v jejich“ zemích. Mnozí přijeli kvůli práci, studují, mnozí mají podporu v nezaměstnanosti, sociální výhody, o kterých se jim doma může tak akorát snít. Budiž jim to přáno. K tomu mají bonus, že si mohou věřit, komu nebo čemu chtějí, aniž by jim někdo škodil. Ověšovat se bombami a vraždit, se jim nechce ze stejného důvodu jako mnohým lidem v Evropě. Nikoli proto, že by kdovíjak prožívali svoje náboženství, ale prostě chtějí žít.

Jenže... žít v klidu chtěli i Němci a nakonec malý počet fanatiků ve jménu nacismu obrátil vzhůru nohama celý svět. Žít v klidu chtěli Rusové a asi není třeba psát, kam vedl bolševismus. Žít v míru si přáli Číňané, jenže pár komunistických fanatiků mělo na svědomí milióny mrtvých. Stejné bychom mohli říci o Rwandě, Mexiku a desítkách zemích, kde si lidé přáli klid, jenže pak přišlo pár lidí všeho schopných, kteří rozvrátili to, co se budovalo někdy celá staletí. Navíc oněch pár fanatiků na svoji stranu rychle získalo mlčící masu. Jako křesťan musím dodat, že excesů se dopouštělo ve jménu Boha i křesťanství – byť tím popíralo samotnou podstatu svého učení. Proto mu docela svědčí, když je v menšině, když je odluka státu a církve, když titul JUDr. (tj. doktor obojího práva – tedy civilního a kanonického) je terminologický relikt odkazující k odlišení obojího práva – tedy když se právo náboženské a civilní nepřekrývá.

Z počátku mnozí říkali, že ta či ona ideologie zas tak strašná není i když v sobě určité nebezpečné rysy nese. Pak bylo pozdě... Evropa se stále utěšuje tím, že ono to s islámem není tak hrozné. Jenže mnohokrát se stalo to, že mírumilovná většina mlčela, stále se chtěla domluvit, chtěla být korektní, až nakonec bylo pozdě.

Je otázka, zda se uklidňovat tím, že většina muslimů je mírumilovná. Ano, je. Jenže jejich zakladatel mírumilovný nebyl, stejně tak některé pasáže Koránu, který je přímo vdechnutým, neměnitelným božím slovem, nejsou mírumilovné. I Bible má drsné pasáže, jenže jak známo, jedná se o historický relikt, psaný v jistém kontextu, nikoli o výzvy k následování. „Oko za oko, zub za zub“ dnes prostě neplatí, i když to je v Bibli. Příliš demokraticky se muslimové rovněž nechovají k příslušníkům jiných náboženství, pokud tito představují na jejich území menšinu...

Otázka je i to, jak dlouho s přibývajícím napětím muslimové mírumilovní budou a jak významný hlas ve svých komunitách budou mít. Nevíme, můžeme jen hádat.

Z minulosti se ale ukazuje, že to často nebyla mírumilovná většina, která si prosadila svoje... tedy mír. Když něco prosadit chtěla, bylo pozdě.

Autor: David Novák | neděle 18.1.2015 18:44 | karma článku: 28.39 | přečteno: 1203x

Další články blogera

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma článku: 32.13 | Přečteno: 1069 | Diskuse

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma článku: 19.85 | Přečteno: 436 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 145 |
Počet článků 117 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2567

Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...