Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásah v mešitě a náboženská tolerance

V posledních dnech naší jsme se dozvěděli o policejním zásahu mezi Českými muslimy. T. Halík tento zásah, který byl dle jeho slov namířen „proti jeho bratřím“, nazývá hříchem. Varuje se před uměle vyvolaným strachem z Islámu, některé – dle mého již lehce hysterické reakce hovoří „o konci náboženské svobody v Čechách“, jiní varují před paušalizováním Islámu. Jiní naopak vidí to, co se stalo, jako varování islámu. 

Zakročit na jakémkoli shromáždění mírumilovně naladěných lidí je jistě špatné a je jedno, zda se jedná o muslimy, křesťany, buddhisty nebo zahrádkáře. Stejně tak je špatné, když se lidem pošlapává to, co je jim svaté a to nejen v kontextu víry, ale i posvátného prostoru. Můžeme být vděční, že žijeme v Evropě, kde se nezabíjení kvůli víře bere jako něco samozřejmého a to i díky evropskému židovsko-křesťanskému dědictví. Stejně tak není samozřejmostí to, co S. Huntington v kontextu západní civilizace spojuje do pojmů odluka církve od státu, vláda civilního zákona, společenský pluralismus, zastupitelské orgány a individualismus. Toto není samozřejmostí v mnohých Islámských zemích a i proto zde mají křesťané (a příslušníci jiných náboženství) mnohem složitější život než muslimové v Evropě. Přes tyto výdobytky došlo k výše zmíněnému incidentu.

Problém je v tom, jak se incident interpretuje. Zásah nebyl namířen primárně proti muslimům ani proti Islámu, ale proti rasismu a antisemitismu. V médiích kolují opisy knihy, která k zásahu dala závdavek.  Můžeme diskutovat, jak moc je tato kniha skutečně špatná, stejně tak zda je důvodem pouze tato kniha. Zatím neznáme definitivní výsledky šetření. Je pravda, že útok na kohokoli, kdo si to nezaslouží je, použijeme-li Halíkova slova „hříchem“ a je jedno, zda se jedná o muslima nebo ateistu. Stejně tak je ale dobře, když stát prostřednictvím policie bude potírat jakýkoli extremismus či rasismus. Napíšu to ještě vyostřeněji – pokud budou šířit rasistické či anti-semitské spisky či myšlenky křesťané, je jen dobře, bude-li jejich (moje) modlitebna další na řadě. Dojde-li k podobné razii, které jsme byli svědky a prokáže-li se šíření extremismu, chyba není na straně policie a jejím nešetrně načasovaném zásahu, ale především na straně těch, kteří podobné odpornosti šíří. Možná došlo k omylu, možná nikoli, vyčkejme se závěry, nicméně s jistotou víme, že se nejednalo o útok proti Islámu jako takovému, takže obhájci muslimů a náboženské svobody mohou zůstat v klidu. Jako kazatel mohu napsat, že náboženské svobody máme v Čechách v míře vrchovaté a osobně jsem mu za toto vděčný.

To, že si mnozí spojují Islám s extremismem je logické. V mnoha Islámských zemích prostě jinověrci včetně křesťanů potíráni a někdy i zabíjeni jsou, stejně tak mnohde neexistuje svoboda slova a projevu, neexistuje možnost stavby křesťanských kostelů atd. Určitě si nepomůžeme, když s Islámem nebudeme mluvit, určitě je pomocí dialog a snaha si porozumět, zároveň ale nelze nevidět některé výše popsané věci a proto jisté obavy z islámu jsou na místě. To vůbec neospravedlňuje jakýkoli útok na muslimy kvůli jejich víře (k tomu ale u nás nedošlo), jen se chci zastat lidí, kteří mají z Islámu respekt a nevidí jej jako mírumilovné náboženství. Mnohé indicie netolerance zde prostě existují. Jistě by Islámu též pomohlo, kdyby v jeho řadách vystoupila nějaká výrazná osobnost a veřejně odsoudila např. snahu popravit autory satanských veršů nebo karikatur proroka. Mnohem častěji jsme svědky tvrzení, že si za islámský extremismus můžeme sami. Psát Satanské verše a karikovat proroka je jistě blbé, ale není to důvod k popravám a to by měli sdělit především muslimové sami.

Když jsem četl o policejní razii, nemohl jsem se ubránit myšlence na své „bratry křesťany“, kteří jsou díky své víře (nikoli extrémismu) utiskováni v zemích, kde vládne Islám, kteří jsou díky víře někde dokonce dávání do otroctví nebo platí daň nejvyšší. Vím, že jejich utrpení neospravedlňuje jakýkoli nespravedlivý zásah vůči muslimům v Čechách, jen bych si přál, kdyby i oni našli zastání.

Příležitostí je k tomu mnoho, mnohem více než těch, které vedli sepsání tohoto blogu. 

Autor: David Novák | pondělí 5.5.2014 14:21 | karma článku: 25,78 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

David Novák

Ruská agrese – když se lež stane pravdou

Jeden z doprovodných jevů ruské agrese je nestoudné lhaní ruských představitelů. Že lidé lžou, je běžné, stejně tak, že lžou politici.

14.5.2022 v 16:14 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Politika

David Novák

K výročí začátku operace ANTROPOID

Možná jsme v ruchu posledních dnů roku ani nezaznamenali, že uplynulo přesně 80 let od chvíle, kdy z letiště Tangmere v jihoanglickém Sussexu odstartoval bombardér Handley-Page Halifax 138. perutě pro speciální úkoly.

28.12.2021 v 12:08 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

David Novák

Výročí popravy M. Horákové spojené se slavnostními přípitky

Zítra si připomeneme výročí justiční vraždy M. Horákové. Je dobře, že o této kauze v poslední době vyšlo mnoho skvělých článků, které připomínají hrůzy padesátých let, výborný pořad na toto téma měla i mnohými zatracovaná ČT.

26.6.2020 v 15:08 | Karma: 25,42 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

David Novák

Co třeba strhnout sochy Karla IV a sebelikvidace Západu

Včera mi psal kamarád, který bydlí v New Yorku a který má dva sousedy, kteří jsou policisté. Jeden je nyní v neschopnosti, protože ho přizabil jakýsi demonstrant hasicím přístrojem.

19.6.2020 v 14:09 | Karma: 39,31 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

David Novák

Konec války, dvě diktatury a otázka viny

Krátce po druhé světové válce napsal německý filosof Karl Jaspers knihu Otázka viny. Jaspers se v této knize vyrovnává s fenoménem viny svého národa.

7.5.2020 v 21:36 | Karma: 22,59 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik